BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 815]

Naleśniki z indykiem i grzybkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne naleśniki z farszem z kurczaka i grzybków. Zasmakują każdemu kto spróbuje. Naleśniki są bardzo sycące i smaczne.

Naleśniki z indykiem i grzybkami

Składniki:

Naleśniki z indykiem i grzybkami

 

 

  • farsz;
  • cebula 1 szt.( większa )
  • 300 g pieczarek,
  • sok z pomarańczy 3 łyżki,
  • filet z indyka około 600 g,
  • olej 2 łyżki,
  • sól,pieprz do smaku,
  • śmietana 30 % 200 g,

Sposób przygotowania:

Naleśniki z indykiem i grzybkami
Ciasto naleśnikowe;

Pomarańcze sparzyć gorącą wodą.

Skórkę zetrzeć na tarce , a sok wycisnąć i odstawić.

Mąkę wymieszać z jajkami, dodać startą skórkę z pomarańczy, sól i odrobinę tymianku.

Dokładnie wymieszać, dodając roztopione masło i mleko.

Ciasto zakryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

Farsz;

Cebule obrać i pokroić w półksiężyce.

Pieczarki obrać , opłukać i pokroić w cienkie plasterki, a następnie skropić z sokiem z cytryny.

Filet z indyka oczyścić , opłukać, pokroić w paski lub większe kawałki, podsmażyć na łyżce oleju, przyprawić solą i pieprzem.

Podsmażone mięso wyjąc , wlać resztę oleju i smażyć na nim pieczarki przez około 10 minut,po 5 minutach dołożyć do pieczarek pokrojoną cebule.

Następnie do farszu dodać sok z pomarańczy oraz śmietanę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Przyprawić do smaku pieprzem i solą w razie potrzeby.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć naleśniki.

Na każdy naleśnik rozłożyć farsz , zwinąć w rulon.

Podawać od razu przybrane gałązkami zielonej pietruszki.