Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Szybkie leczo na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Leczo to węgierska potrawa, która z reguły jest pikantna. Często znajduje się w niej mięso, np. kiełbaska, jednak ja wolę leczo w wersji wege. W moim wydaniu bazuje ono na bakłażanie i cukinii, a ostrość zawdzięcza chili.

Szybkie leczo na ostro

Składniki:

Szybkie leczo na ostro

 

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Szybkie leczo na ostro
Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Chili kroimy drobno. Jeżeli chcemy leczo na ostro, do dania dodamy też pestki, jeśli chcemy leczo w wersji nieco łagodniejszej - pestki usuwamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę i chili, wrzucamy bakłażana i cukinię i dusimy do miękkości. Warzywa solimy, obsypujemy pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup. Doprawiamy oregano. Dusimy kilkanaście minut. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy.

Tagi:

danie leczo