Sposób przygotowania:
Polędwiczki w sosie serowym z porem
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i lekko rozbić ręką. Następnie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć, krótko aby mięsko zmieniło kolor. Pora pokroić w plastry i podsmażyć w garnku na maśle, zalać wodą i zagotować.
W międzyczasie pokroić serki topione na małe kawałki. Pokrojone serki wrzucić do garnka z porem, dodać także tymianek i podsmażoną polędwiczkę. Wszystko razem dusić ok 15-20 minut aż serki się rozpuszczą i mięsko bądzie miękkie. Od czasu do czasu przemieszać dzięki temu serki szybciej się rozpuszczą. Do smaku doprawić jeśli potrzeba odrobiną soli i pieprzu.
Gotowe danie odstawić na ok 15-20 minut aby troszkę przestygło wtedy sos sam zgęstnieje. Ewentualnie jak nie chcemy czekać można sos zagęścić odrobiną mąki. Gotowe polędwiczki w sosie podałam z pęczakiem i ogórkiem konserwowym.
W międzyczasie pokroić serki topione na małe kawałki. Pokrojone serki wrzucić do garnka z porem, dodać także tymianek i podsmażoną polędwiczkę. Wszystko razem dusić ok 15-20 minut aż serki się rozpuszczą i mięsko bądzie miękkie. Od czasu do czasu przemieszać dzięki temu serki szybciej się rozpuszczą. Do smaku doprawić jeśli potrzeba odrobiną soli i pieprzu.
Gotowe danie odstawić na ok 15-20 minut aby troszkę przestygło wtedy sos sam zgęstnieje. Ewentualnie jak nie chcemy czekać można sos zagęścić odrobiną mąki. Gotowe polędwiczki w sosie podałam z pęczakiem i ogórkiem konserwowym.