migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1249]

Polędwiczki duszone w sosie z ogórków małosolnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ogórki małosolne uwielbiam. Oprócz zajadania (w dużych ilościach) samych i na kanapkach staram się je też inaczej wykorzystać. Robiłam z nimi sałatkę a także zupę a tym razem przygotowałam polędwiczki w sosie.

Polędwiczki duszone w sosie z ogórków małosolnych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki duszone w sosie z ogórków małosolnych

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 500-600 g
  • 4 duże ogórki małosolne
  • sól,pieprz
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

Sposób przygotowania:

Polędwiczki duszone w sosie z ogórków małosolnych
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i lekko roztłuc ręką. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać głęboką patelnie z olejem i podsmażyć plastry polędwiczki z obu stron, krótko aby tylko zmieniła kolor.

Następnie podlać wodę i dusić ok 10 minut. W międzyczasie ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Potem do polędwiczek dodać starte ogórki oraz koperek oraz wlać śmietankę. Całość chwilę gotować aby sos nabrał smaku ogórków i nieco zgęstniał, do smaku doprawić solą i pieprzem. Ja dałam dużo ogórków więc sos był dosyć gęsty, jeśli jest zbyt rzadki można go jeszcze zagęścić odrobiną mąki.

Gotowe polędwiczki podałam z kaszą orkiszową.
Polędwiczki duszone w sosie z ogórków małosolnych
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i lekko roztłuc ręką. Następnie oprószyć solą i pieprzem.
Polędwiczki duszone w sosie z ogórków małosolnych
Rozgrzać głęboką patelnie z olejem i podsmażyć plastry polędwiczki z obu stron, krótko aby tylko zmieniła kolor.
Polędwiczki duszone w sosie z ogórków małosolnych
Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Polędwiczki duszone w sosie z ogórków małosolnych
Potem do polędwiczek dodać starte ogórki oraz koperek oraz wlać śmietankę. Całość chwilę gotować aby sos nabrał smaku ogórków i nieco zgęstniał, do smaku doprawić solą i pieprzem. J

Tagi:

danie mięso