Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Polewka biała.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa bardzo prosta w wykonaniu, bardzo pyszna i sycąca. Najlepsza podawana z ziemniakami okraszonymi skwareczkami i zrumienioną cebulką :)

Polewka biała.

Składniki:

Polewka biała.

 

  • Pół litra maślanki
  • trzy łyżki śmietany 18%
  • 1 duża cebula
  • mąka
  • sól i pieprz
  • łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

Polewka biała.
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody oraz maślankę, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy zahartowaną śmietanę. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na smalcu, wlewamy do zupy. Mąkę (ilosć zależy od tego, jaką gestą chcemy zupkę. Ja ogólnie polecam gęstą, bo moim zdaniem tu cały jej urok) rozrabiamy z wodą i zaklepujemy zupę, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupkę najlepiej podawać z tłuczonymi ziemniakami, okraszonymi suto tłuszczem z cebulką i skwarkami :) W wersji postnej skwarki możemy sobie odpuścić ;)