Sposób przygotowania:
Polewka biała.
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody oraz maślankę, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy zahartowaną śmietanę. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na smalcu, wlewamy do zupy. Mąkę (ilosć zależy od tego, jaką gestą chcemy zupkę. Ja ogólnie polecam gęstą, bo moim zdaniem tu cały jej urok) rozrabiamy z wodą i zaklepujemy zupę, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupkę najlepiej podawać z tłuczonymi ziemniakami, okraszonymi suto tłuszczem z cebulką i skwarkami :) W wersji postnej skwarki możemy sobie odpuścić ;)
Zupkę najlepiej podawać z tłuczonymi ziemniakami, okraszonymi suto tłuszczem z cebulką i skwarkami :) W wersji postnej skwarki możemy sobie odpuścić ;)