Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Półfrancuskie ciasteczka z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybkie i bardzo smaczne ciasteczka półfrancuskie z marmoladą.

Półfrancuskie ciasteczka z marmoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Półfrancuskie ciasteczka z marmoladą

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szkl kwaśnej śmietany
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • marmolada twarda owocowa
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie ciasteczka z marmoladą
Mąkę przesiewamy, łączymy ze śmietaną, cukrem i margaryną. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy nożem kwadraty o boku 2cm. Na środku każdego kwadratu kładziemy porcję marmolady. Przy pomocy ostrza noża wszystkie rogi ciasta zawijamy do środka (tworząc koperty). Ciastka układamy na blaszcze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczmy 30 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Półfrancuskie ciasteczka z marmoladą
Mąkę przesiewamy, łączymy ze śmietaną, cukrem i margaryną. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.
Półfrancuskie ciasteczka z marmoladą
Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy nożem kwadraty o boku 2cm. Na środku każdego kwadratu kładziemy porcję marmolady. Przy pomocy ostrza noża wszystkie rogi ciasta zawijamy do środka (tworząc koperty).
Półfrancuskie ciasteczka z marmoladą
Ciastka układamy na blaszcze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczmy 30 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.