Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuskie ciasteczka z cukrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka półfrancuskie z cukrem. Na różne okazje i na świąteczny stół. Długo są świeże. Bardzo polecam.

Półfrancuskie ciasteczka z cukrem

Składniki:

Półfrancuskie ciasteczka z cukrem

Ciasto:

  • 25 dag mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %

Dodatkowo:

  • 2 białka
  • cukier kryształ (około pół szklanki)
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie ciasteczka z cukrem
1. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy śmietanę i żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.

2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i foremką wykrawamy dowolne kształty, u mnie są to kwiatuszki. Jeżeli ciasto rozwałkujemy cienko to ciasteczka będą chrupiące, ale jeżeli grubiej tak około 4-5 cm, ro ciasteczka będą pulchniejsze.

3. Następie każde ciasteczko zanurzamy z jednej strony w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

4. Ciasteczka pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi około 35 sztuk ciasteczek. Ich ilość zależy od foremki i grubości ciasta.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.