Sposób przygotowania:
Pomarańcze karmelizowane
Pomarańcze sparzam wrzącą wodą, wycieram do sucha i obieram za pomocą noża ze skórki i białych błonek. Obrane pomarańcze kroję w niezbyt cienkie (raczej grubsze) plastry.
Na dużej patelni rozgrzewam masło, gdy się roztopi wsypuję na patelnię cukier i cukier waniliowy. Na patelnię wykładam plasterki obranych pomarańczy i smażę je około 10 minut z obydwu stron, aż będą dokładnie skarmelizowane. Podaję na ciepło lub zimno jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, tortów, deserów itp.
Na dużej patelni rozgrzewam masło, gdy się roztopi wsypuję na patelnię cukier i cukier waniliowy. Na patelnię wykładam plasterki obranych pomarańczy i smażę je około 10 minut z obydwu stron, aż będą dokładnie skarmelizowane. Podaję na ciepło lub zimno jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, tortów, deserów itp.