mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pomarańcze karmelizowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Błyskawiczne, proste i smaczne pomarańcze:)

Pomarańcze karmelizowane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomarańcze karmelizowane

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarańcze karmelizowane
Pomarańcze sparzam wrzącą wodą, wycieram do sucha i obieram za pomocą noża ze skórki i białych błonek. Obrane pomarańcze kroję w niezbyt cienkie (raczej grubsze) plastry.
Na dużej patelni rozgrzewam masło, gdy się roztopi wsypuję na patelnię cukier i cukier waniliowy. Na patelnię wykładam plasterki obranych pomarańczy i smażę je około 10 minut z obydwu stron, aż będą dokładnie skarmelizowane. Podaję na ciepło lub zimno jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, tortów, deserów itp.
Pomarańcze karmelizowane
NA patelnię kładę plastry pomarańczy i smażę