Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pomarańcze w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne i soczyste pomarańcze w cieście.

Pomarańcze w cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomarańcze w cieście

 

  • 2 pomarańcze
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 3 czubate łyżki mąki
  • kilka łyżek mleka
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarańcze w cieście
Jajko wbić do miski, rozmieszać z mlekiem. Dodać mąkę, cukier, sodę, proszek i cukier wanilinowy. Rozmieszać gęste ciasto. Pomarańcze dokładnie umyć, zetrzeć ok. łyżeczkę skórki i dodać do ciasta. Resztę pomarańczy dokładnie obrać i pokroić w plastry i maczać w cieście, nakładać na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano, oprószyć cukrem pudrem.
Pomarańcze w cieście
Skórkę zetrzeć, a pomarańcze pokroić w plastry.
Pomarańcze w cieście
Pomarańcze maczać w cieście i smażyć na rumiano.