Sposób przygotowania:
Pomarańczowe ciasteczkaETAP 1:
Przygotowanie ciasteczek rozpoczynamy od dokładnego umycia i sparzenia pomarańczy.
Wyrabianie ciasta zaczynamy od zmiksowania miękkiego masła z cukrem, cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami jogurt naturalnego. Do ciasta stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy.
Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Aby przyrządzić lukier, dokładnie ucieramy cukier puder i sok z pomarańczy.
Ciasteczka dekorujemy lukrem.