iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasteczka pomarańczowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasteczka upieczone w domu są przepyszne nie wspominając o magicznym zapachu który przepełnia dom w trakcie ich pieczenia.

Ciasteczka pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka pomarańczowe

 

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pomarańczowe
Masło posiekać z cukrem, dodać do niego przesiane obie mąki i szczyptę soli oraz skórkę pomarańczową i sok, zagnieść ciasto które owinąć w folię i schłodzić około godziny w lodówce. Stolnicę podsypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto na około 1/2 cm, foremką wyciąć kształt ciasteczek i ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce, piec w temp. 180st około 12 do momentu ze złocenia po upieczeniu wystudzić. Cukier puder przesypać do miseczki i wlewając po kilka kropli sok pomarańczowy utrzeć gładki lukier. Wszystkie ciasteczka po wierzchu posmarować lukrem i posypać dla dekoracji kandyzowana skórką z pomarańczy i odstawić do zastygnięcia lukru.
Ciasteczka pomarańczowe
Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Ciasteczka pomarańczowe
Ciasto rozwałkowac i foremką wyciąć kształt ciastek.
Ciasteczka pomarańczowe
Wycięte ciasteczka ułożyć na blaszce do pieczenia.
Ciasteczka pomarańczowe
Upieczone ciasteczka posmarować lukrem.

Tagi:

mak