Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Pomarańczowe muffinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomarańczowe muffinki na bazie soku z pomarańczy i ze skórką z pomarańczy to idealny pomysł na coś słodkiego do kawy.

Pomarańczowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowe muffinki

 

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe muffinki
Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać sodę, sól i cukier oraz startą na drobnych oczkach skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać.

W osobnej misce wymieszać razem mleko, olej, jajka i sok pomarańczowy. Dolać mieszankę do suchych składników, całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do foremek do babeczek i piec 20 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

Babeczki po ostudzeniu udekorować cukrem pudrem.
Pomarańczowe muffinki
Zetrzeć skórkę z jedneju pomarańczy, z owocy wycisnąć sok
Pomarańczowe muffinki
Suche składniki umieścić w misce, dodać skórkę z pomarańczy
Pomarańczowe muffinki
Mokre składniki należy ze sobą zmiksować
Pomarańczowe muffinki
Gotowe ciasto przelać do foremek do babeczek