iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pomarańczowe serduszka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Takie serduszka to bardzo smaczne zastępstwo lub towarzystwo dla tradycyjnych faworków.

Pomarańczowe serduszka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomarańczowe serduszka

 

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3 dag stopionego masła
  • Dodatkowo:
  • około 1 kg smalcu
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe serduszka
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, cukrem i proszkiem oraz skórka pomarańczową, dodać żółtka jajek i przestudzony tłuszcz. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z kefirem i sokiem pomarańczowym, następnie wylać do mąki, dodać alkohol i zagnieść ciasto( gdyby było za luźne dodać jeszcze troszkę mąki), zagniecione ciasto wybijać kilka minut wałkiem i schłodzić w lodówce około 30 min po tym czasie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cieniutki placek i foremką w kształcie serca wycinać ciastka. W płaskim naczyniu rozpuścić smalec i smażyć na nim serduszka do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pomarańczowe serduszka
Ciasto po zagnieceniu wybijać przy pomocy wałka
Pomarańczowe serduszka
Z rozwałkowanego ciasta wycinać serduszka
Pomarańczowe serduszka
Serduszka smażyć na złoty kolor w goracym tłuszczu