Sposób przygotowania:
Pomarańczowe udka z kurczaka
Udka oczyszczamy, osuszamy. Każde udko dokładnie nacieramy paprykowa pastą i na 1 godzinę wstawiamy do lodówki.
Z pomarańczy ścieramy skórkę, z dwóch wyciskamy sok. Mięso nacieramy olejem, układamy na natłuszczonej blaszce, skrapiamy sokiem pomarańczowym, posypujemy startą pomarańczową skórka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia polewamy winem, doprawiamy do smaku. Udka podajemy z plasterkami pomarańczy, pieczonymi ziemniaczkami.
Z pomarańczy ścieramy skórkę, z dwóch wyciskamy sok. Mięso nacieramy olejem, układamy na natłuszczonej blaszce, skrapiamy sokiem pomarańczowym, posypujemy startą pomarańczową skórka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia polewamy winem, doprawiamy do smaku. Udka podajemy z plasterkami pomarańczy, pieczonymi ziemniaczkami.