SUPERPRZEPIS

Pomarańczówka dla babci

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pomarańczówka dla babci Więcej zdjęć (4)

Delikatny likier pomarańczowy na bazie karmelu i śmietanki

Składniki:

Pomarańczówka dla babci

 

  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ja zużyłam 1,5 pomarańczy)
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • 1 i 1/2 szklanki dobrej czystej wódki
  • opcjonalnie spirytus dla podniesienia mocy :)

Sposób przygotowania:

Pomarańczówka dla babci
Pomarańcze dokładnie umyć, przekroić, wycisnąć z nich sok i przecedzić go przez sitko. Do szerokiego rondelka wsypać cukier i podgrzewać go ciągle mieszając, aż stopi się i powstanie karmel. Zalać śmietanką (zrobi się straszny kluch, ale to normalne) i gotować mieszając, aż cały karmel się rozpuści. Dolać sok pomarańczowy i olejek zapachowy. Zagotować. Odstawić do przestudzenia. Do ciepłego, ale nie gorącego płynu dodać wódkę i ewentualnie spirytus. Przelać do butelki, przechowywać w chłodnym miejscu. Przed podaniem trzeba likier wstrząsnąć, ponieważ się rozwarstwia.
Pomarańczówka dla babci
Cukier podgrzewać ciągle mieszając aż powstanie karmel.
Pomarańczówka dla babci
Karmel zalać śmietanką i gotować, aż się całkowicie rozpuści.
Pomarańczówka dla babci
Z pomarańczy wycisnąć sok i przecedzić go przez sitko.