dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pomarańczowo-białe pieczone warzywa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybka, smaczna i mega aromatyczna przekąska z piekarnika

Pomarańczowo-białe pieczone warzywa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomarańczowo-białe pieczone warzywa

 

  • 1 duży batat
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • rozmaryn, tymianek (suszone)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo-białe pieczone warzywa
Warzywa obrałam, pokroiłam na części, włożyłam do garnka (z wyjątkiem cebuli) i zalałam wrzątkiem, lekko osoliłam. Gotowałam 10 minut, odlałam wodę na sicie i poczekałam aż warzywa się przestudzą. Następnie rozłożyłam je - dodając cebulę - na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obsypałam przyprawami i skropiłam oliwą. Zadbałam, aby każdy kawałek był doprawiony, biorąc sprawy w swoje ręce (dosłownie;-). Wstawiłam blachę do nagrzanego piekarnika (180 stopni/termoobieg) na 15 minut. Pieczone warzywa (mogą być różnego rodzaju) zawsze podaję z jogurtem naturalnym.
Pomarańczowo-białe pieczone warzywa
Obrane warzywa podgotowuję ok. 10 min. w lekko osolonym wrzątku.
Pomarańczowo-białe pieczone warzywa
Rozmaryn, tymianek i oliwa = aromatyczne warzywa.
Pomarańczowo-białe pieczone warzywa
Warto użyć rąk do wtarcia oliwy i przypraw (przy okazji oliwka zadba o dłonie;-)