KrOs

KrOs

Kucharz
[Przepisów: 3]

Pomarańczowo-imbirowy kurczak z makaronem ryzowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiosna to idealny czas na eksperymenty kuchenne i poszerzanie smakowych horyzontów. Proponuję próbować łączyć smaki, których do tej pory nie zestawialiśmy ze sobą na talerzu. Zatem do dzieła!

Pomarańczowo-imbirowy kurczak z makaronem ryzowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomarańczowo-imbirowy kurczak z makaronem ryzowym

 

  • 200 g filetu z kurczaka
  • pół opakowania makaronu ryżowego
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 1 pomarańcza
  • 1/3 gorzkiej czekolady
  • 20 ml sosu sojowego
  • chilli mielone lub ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo-imbirowy kurczak z makaronem ryzowym
Kurczaka kroimy w kostkę ok 3 na 3 cm i marynujemy sosem sojowym, sokiem z połówki pomarańczy, drobno startym imbirem lub wyciśniętym przez wyciskarkę do czosnku i odrobiną ostrej papryki. Resztę pomarańczy obieramy i kroimy na kawałki podobne do kostki kurczaka. Makaron sojowy wkładamy do miski z zimną wodą i pozostawiamy na ok. 30 min aby zmiękł (jeśli zalejemy makaron gorącą wodą może się posklejać). Rozgrzewamy olej w woku (możemy użyć każdej innej patelni) i dodajemy kurczaka. Odsączony i już miękki makaron dorzucamy do woka i do całości dorzucamy kawałki pomarańczy. Całość często mieszamy. W tym samym czasie rozpuszczamy w rondelku drobno połamaną czekoladę. Zawartość woka wykładamy na talerz i polewamy roztopioną czekoladą.
Pomarańczowo-imbirowy kurczak z makaronem ryzowym
Etap 1