Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Farsz otoczony kurczakiem ( wersja 2)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Najpierw nazywało się to ,, paluszki w brzuszku,, ( tak mówił o takim kurczaku mój syn jak był mały). Potem jego żona ( jak już dorósł i się ożenił ) prosiła o ,, farsz otoczony kurczakiem,, twierdząc , że kurczaka to Ona sama sobie może upiec .

Farsz otoczony kurczakiem ( wersja 2) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Farsz otoczony kurczakiem ( wersja 2)

 

  • 1 kurczak ( ok. 1,5 kg )
  • 15 dag wątróbki drobiowej
  • 15 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • olej ( z pestek winogron, ryżowy lub słonecznikowy)
  • 1/2 kostki masła ( 10 dag)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki- pokrojonej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżki usiekanego drobno świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Ziarenka smaku lub Vegeta lub inna podobna przyprawa
  • maggi do smaku
  • 1/2 paczki paluszków solonych cienkich

 

Sposób przygotowania:

Farsz otoczony kurczakiem ( wersja 2)
Umyć kurczaka osuszyć.

Przygotować do pieczenia ( odciąć szyję ,górne części skrzydeł , usunąć tłuszcz przy kuprze i kuper), jeśli się da to delikatnie wyłamać kości kręgosłupa od wewnątrz.

Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, miodu, soku z cytryny, soli ziołowej, pieprzu kolorowego, przyprawy warzywnej ( np. vegeta), odrobiny maggi.

Natrzeć dokładnie kurczaka na zewnątrz i w środku. Ułożyć w pojemniku i wstawić na noc do lodówki.

Obrać , pokroić w piórka cebule i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju .

Pokrojone w plasterki ( oczyszczone) pieczarki dołożyć do cebuli i dalej smażyć.

Wątróbkę umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych ( nie będzie ,,strzelać ,, w trakcie smażenia ).

Dołożyć na patelnię i usmażyć.

Zmiksować w malakserze pokruszone paluszki .

Dodać do miksowania wątróbkę z pieczarkami , cebulą i jajko.

Farsz nie musi być bardzo dokładnie zmielony- starczy by były w nim drobne kawałki składników.

Usiekać zioła ( pietruszkę i tymianek).

Wymieszać wszystkie składniki farszu.

Doprawić do smaku solą, maggi, pieprzem.

Napełnić kurczaka farszem ( powinien wejść cały farsz).

Masłem wysmarować szkło żaroodporne. Resztę masła pokroić w małe kawałki i upchać bezpośrednio pod skórę kurczaka.

Kurczaka spiąć wykałaczkami lub szpilkami do pieczenia mięs. Nóżki związać nicią do mięs. Posmarować kurczaka przed ułożeniem w szkle żaroodpornym dodatkową warstwą oleju.

Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić go na 200 * C i piec 45 minut od nagrzania się piekarnika. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 * C i piec jeszcze ok. 45 minut zależnie od wagi kurczaka.

Dobrze by było w trakcie pieczenia zerknąć do kurczaka ( ostrożnie by się nie poparzyć i skropić wrzącą wodą ).

Upieczonego wyjąć. Odłożyć na parę minut. Pokroić tak by przy każdym kawałku mięsa był farsz . 
Farsz otoczony kurczakiem ( wersja 2)
Umytego kurczaka przygotować do pieczenia-natrzeć marynatą i zostawić na noc w lodówce
Farsz otoczony kurczakiem ( wersja 2)
Przygotować farsz z paluszków-pieczarek-cebuli 0 jajka0natki i przypraw
Farsz otoczony kurczakiem ( wersja 2)
Nadziać kurczaka farszem a pod skórkę włozyć masło- spiąć
Farsz otoczony kurczakiem ( wersja 2)
Piec kurczaka na rumiano podlewajac w trakcie pieczenia