Sposób przygotowania:
Farsz otoczony kurczakiem ( wersja 2)
Umyć kurczaka osuszyć.
Przygotować do pieczenia ( odciąć szyję ,górne części skrzydeł , usunąć tłuszcz przy kuprze i kuper), jeśli się da to delikatnie wyłamać kości kręgosłupa od wewnątrz.
Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, miodu, soku z cytryny, soli ziołowej, pieprzu kolorowego, przyprawy warzywnej ( np. vegeta), odrobiny maggi.
Natrzeć dokładnie kurczaka na zewnątrz i w środku. Ułożyć w pojemniku i wstawić na noc do lodówki.
Obrać , pokroić w piórka cebule i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju .
Pokrojone w plasterki ( oczyszczone) pieczarki dołożyć do cebuli i dalej smażyć.
Wątróbkę umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych ( nie będzie ,,strzelać ,, w trakcie smażenia ).
Dołożyć na patelnię i usmażyć.
Zmiksować w malakserze pokruszone paluszki .
Dodać do miksowania wątróbkę z pieczarkami , cebulą i jajko.
Farsz nie musi być bardzo dokładnie zmielony- starczy by były w nim drobne kawałki składników.
Usiekać zioła ( pietruszkę i tymianek).
Wymieszać wszystkie składniki farszu.
Doprawić do smaku solą, maggi, pieprzem.
Napełnić kurczaka farszem ( powinien wejść cały farsz).
Masłem wysmarować szkło żaroodporne. Resztę masła pokroić w małe kawałki i upchać bezpośrednio pod skórę kurczaka.
Kurczaka spiąć wykałaczkami lub szpilkami do pieczenia mięs. Nóżki związać nicią do mięs. Posmarować kurczaka przed ułożeniem w szkle żaroodpornym dodatkową warstwą oleju.
Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić go na 200 * C i piec 45 minut od nagrzania się piekarnika. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 * C i piec jeszcze ok. 45 minut zależnie od wagi kurczaka.
Dobrze by było w trakcie pieczenia zerknąć do kurczaka ( ostrożnie by się nie poparzyć i skropić wrzącą wodą ).
Upieczonego wyjąć. Odłożyć na parę minut. Pokroić tak by przy każdym kawałku mięsa był farsz .
Przygotować do pieczenia ( odciąć szyję ,górne części skrzydeł , usunąć tłuszcz przy kuprze i kuper), jeśli się da to delikatnie wyłamać kości kręgosłupa od wewnątrz.
Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, miodu, soku z cytryny, soli ziołowej, pieprzu kolorowego, przyprawy warzywnej ( np. vegeta), odrobiny maggi.
Natrzeć dokładnie kurczaka na zewnątrz i w środku. Ułożyć w pojemniku i wstawić na noc do lodówki.
Obrać , pokroić w piórka cebule i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju .
Pokrojone w plasterki ( oczyszczone) pieczarki dołożyć do cebuli i dalej smażyć.
Wątróbkę umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych ( nie będzie ,,strzelać ,, w trakcie smażenia ).
Dołożyć na patelnię i usmażyć.
Zmiksować w malakserze pokruszone paluszki .
Dodać do miksowania wątróbkę z pieczarkami , cebulą i jajko.
Farsz nie musi być bardzo dokładnie zmielony- starczy by były w nim drobne kawałki składników.
Usiekać zioła ( pietruszkę i tymianek).
Wymieszać wszystkie składniki farszu.
Doprawić do smaku solą, maggi, pieprzem.
Napełnić kurczaka farszem ( powinien wejść cały farsz).
Masłem wysmarować szkło żaroodporne. Resztę masła pokroić w małe kawałki i upchać bezpośrednio pod skórę kurczaka.
Kurczaka spiąć wykałaczkami lub szpilkami do pieczenia mięs. Nóżki związać nicią do mięs. Posmarować kurczaka przed ułożeniem w szkle żaroodpornym dodatkową warstwą oleju.
Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić go na 200 * C i piec 45 minut od nagrzania się piekarnika. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 * C i piec jeszcze ok. 45 minut zależnie od wagi kurczaka.
Dobrze by było w trakcie pieczenia zerknąć do kurczaka ( ostrożnie by się nie poparzyć i skropić wrzącą wodą ).
Upieczonego wyjąć. Odłożyć na parę minut. Pokroić tak by przy każdym kawałku mięsa był farsz .