eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kurczak faszerowany Eli

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Na obiad - kurczak nafaszerowany kaszą i obtoczony w aromatycznych przyprawach

Kurczak faszerowany Eli

Składniki:

Kurczak faszerowany Eli

 

  • 1 kurczak (około 1.60 nie mniejszy)
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka kucharka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany Eli
Kurczaka umyć i osuszyć.Skórkę z karku ostrożnie zciągnąć w stronę kurczaka i wyciąć gołą szyjkę.Włożyć ostrożnie palce między skórkę a mostek kurczka i delikatnie (żeby nie rozerwać) oddzielić skórkę od mostka.Tak samo zrobić z grzbietem.Naciąć kawałek między żebrami a piersiami kurczaka i palcami oddzielić.Z grzbietu ostrożnie wyciąć kości tak żeby nie uszkodzić skóry i wszystkie kości wyjąć.Nóżki naciąć w koło na końcach.Od środka palcami oddzielić mięso udek od kości (udka rozciąć w stawie) i wyciągnąć kość podudzia przez nacięty w koło otwór.Wyciąć kość udka.Z papryki słodkiej,ostrej,ziół prowansalskich,przyprawy do kurczaka,czosnku i kucharka zrobić mieszankę i natrzeć kurczaka wewnątrz i na zewnątrz.Kurczaka włożyć do lodówki na 3 godziny Kaszę wsypać do 1/2 litra wrzątku,dodać smalec,sól i gotować 20 minut na bardzo małym ogniu.Kaszę wyłożyć do misku i ostudzić.Do kaszy dodać orzechy,suszoną natkę,śmietanę,zioła prowansalskie,czosnek,jajka,pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.Otwory po nóżkach i karku szczelnie zawiązać białą nicią kuchenną.Kaszą nafaszerować kurczaka i zaszyć białą nicią kuchenną.Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem,położyć kurczaka i polać odrobiną oleju.W 1 litrze wody rozpuścić kostkę bulionową.Piec w piekarniku (często polewając bulionem i powstałym sosem,żeby kurczak nie był wysuszony) nagrzanym do 180 stopni przez około 100 minut (gdy kurczak jest większy-dłużej).Wyjąć kurczka na półmisek i po 10 minutach ostrożnie wyjąć nici.Sos zlać do rondelka(ewentualnie dolać wody).Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Jeśli jest taka potrzeba,to doprawić sos do smaku.Kurczaka pokroić w grube plastry.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego! Ja podałam kurczaka z czerwoną kapustą (przepis w mojej galerii) i ziemniaczkami.