Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Kremowa zupa ze słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Do zrobienia tej zupy użyłam topionego serka ze słonecznikiem. Dzięki temu zupa zyskała nowy, ciekawy smak.

Kremowa zupa ze słonecznikiem

Składniki:

Kremowa zupa ze słonecznikiem

 

  • 1 cebula
  • 1 marchewka (duża)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • ok.1 l bulionu warzywnego
  • 20 dag tortellini z szynką
  • 20 dag serka topionego ze słonecznikiem
  • szczypta kminku mielonego
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki słonecznika
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa ze słonecznikiem
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa zlać bulionem, dodać przyprawy (kminek, ziele angielskie, liść laurowy) Kiedy zupa zacznie się gotować wrzucić tortellini. Ugotować. Na kilka minut przed końcem dodać pokrojony serek topiony, mieszać aby się roztopił. (Można też serek rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody). Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną uprażonym słonecznikiem (ok.1/2 łyżeczki na talerz) i posypaną natką pietruszki.

Tagi:

szynka