Sposób przygotowania:
Placek węgierski na ostro
Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać, ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, cebulę zaś posiekać. Czuszkę obkroić z obu stron, nacinając ją na wzdłuż i usunąć nasiona, a następnie pokroić w drobne talarki. Do masy ziemniaczanej, po odlaniu soku, dodać mąki pszennej ze dwie łyżki oraz jajo surowe i przyprawy. Wymieszać i kłaść łopatką lub łyżką porcje na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Na drugiej zaś rynce obsmażyć oczyszczone i pokrojone pieczarki oraz posiekaną cebulę i czuszkę. Placki zsunąć za pomocą łopatki na talerze oraz nałożyć obsmażone dodatki grzybowo-jarzynowe. Można nakryć drugim plackiem lub ten pierwszy zwinąć jak omlet na pół. Podawać z sosami gotowymi lub na bazie grzybów lub jarzyn.