marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek węgierski na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Coś z kuchni węgierskiej, czyli placek ziemniaczany na ostro. Można zaliczyć do do grupy fusion,bo potrawa ta jest niemal wszędzie nie tylko na Węgrzech.

Placek węgierski na ostro

Składniki:

Placek węgierski na ostro

 

Sposób przygotowania:

Placek węgierski na ostro
Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać, ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, cebulę zaś posiekać. Czuszkę obkroić z obu stron, nacinając ją na wzdłuż i usunąć nasiona, a następnie pokroić w drobne talarki. Do masy ziemniaczanej, po odlaniu soku, dodać mąki pszennej ze dwie łyżki oraz jajo surowe i przyprawy. Wymieszać i kłaść łopatką lub łyżką porcje na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Na drugiej zaś rynce obsmażyć oczyszczone i pokrojone pieczarki oraz posiekaną cebulę i czuszkę. Placki zsunąć za pomocą łopatki na talerze oraz nałożyć obsmażone dodatki grzybowo-jarzynowe. Można nakryć drugim plackiem lub ten pierwszy zwinąć jak omlet na pół. Podawać z sosami gotowymi lub na bazie grzybów lub jarzyn.