SUPERPRZEPIS

Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami

  • 2
  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami Więcej zdjęć (5)

Pyszne jabłuszka wzbogacone smakiem pomarańczy, z delikatną nutą miodowej słodyczy w towarzystwie zdrowych otrąb oraz lekko kwaśnych jeżyn to ciekawa, apetyczna i zdrowa propozycja zarówno deserowa jak też chociażby śniadaniowa. Polecam!

Składniki:

Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami
Jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym. W misce łączymy jogurt, miód, otręby, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie mieszamy. W każdy dołeczek po gnieździe nasiennym układamy po jednej jeżynie z domowej konfitury. Następnie wypełniamy środki sosem jogurtowo- miodowym z otrębami. Jabłuszka posypujemy cynamonem oraz brązowym cukrem. Pieczemy do miękkości w temp. 200 stopni, termoobieg. Podajemy z pozostałym sosem jogurtowym. Smacznego!
Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami
Etap 1 Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami - jabłka faszerujemy jeżynami
Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami
Etap 2 Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami - środki wypełniamy sosem jogurtowo-pomarańczowym z otrębami
Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami
Etap 3 Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami - całość delikatnie posypujemy brązowym cukrem
Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami
Etap 4 Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami - zapiekamy do miękkości w temp. 200 stopni