Sposób przygotowania:
Zawijasy z żurawiną i migdałami
Mąki przesiewamy. Robimy zaczyn: 2x2 łyżki mąki, mleko, sól i drożdże mieszamy. Naczynie odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy do wyrośnięcia. Gdy masa dwukrotnie podwoi swoją objętość, dodajemy do niej resztę mąk, jaja i wodę - ugniatamy ciasto i znów odkładamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao - ugniatamy. Ciasta wałkujemy, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciemne ciasto posypujemy migdałami, nakładamy jasne ciasto i układamy żurawinę. Odcinamy boki, tak by nic nie wystawało. Zawijamy roladę, którą tniemy w odstępach 1-1,5cm. Układamy na blasze (można odstawić na chwilę do wyrośnięcia), smarujemy rozkłóconym białkiem. Następnie pieczemy ok 35minut w temperaturze 180 stopni. Z resztek ciasta można zrobić ciasteczka.
marietta