Sposób przygotowania:
Pomelo w żubrówce
Owoc pomelo obrać z grubej skóry, pozbawić grubej skórki, obrać z albedo (biała watowata warstwa pod skórą), a następnie z błonek - uzyskując czyste cząstki miąższu.
Uważać, aby ich nie uszkodzić - powinny pozostać w całości.
Żubrówkę przelać do dużego słoika, dodać miód i sok z cytryny. Potrząsać słoikiem, aż miód się rozpuści.
Do słoika z alkoholem włożyć ostrożnie cząstki pomelo, dolać żubrówki, aby owoce były pokryte płynem - zakręcić i wstawić do lodówki na 24-48 godzin.
Uważać, aby ich nie uszkodzić - powinny pozostać w całości.
Żubrówkę przelać do dużego słoika, dodać miód i sok z cytryny. Potrząsać słoikiem, aż miód się rozpuści.
Do słoika z alkoholem włożyć ostrożnie cząstki pomelo, dolać żubrówki, aby owoce były pokryte płynem - zakręcić i wstawić do lodówki na 24-48 godzin.