Sposób przygotowania:
Łatwy biały barszczyk
1. Kiełbasę gotować w 2,5 litra wody z listkami laurowymi i zielem angielskim przez 20 minut. Gdy zacznie się szumować, zdjąć całą pianę i dodać do garnka białą część pora, seler w całości, obraną jedną całą pietruszkę również całą oraz podzielone na pół dwie marchwie. Gotować przez kolejne 20 minut.
2. W tym czasie obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki, wrzucić je do garnka i gotować do miękkości. Pozostałe obrane marchew i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach. Dorzucić do zupy, pogotować dziesięć minut.
3. Barszcze białe rozrobić w 0,5 litra wody i ciągle mieszając wlać do garnka. Gotować kolejne 10 minut. Śmietanę rozrobić na miseczce z jedną łyżką wazową zupy, aby nie było grudek. Ciągle mieszając wlać do garnka. Zagotować.
4. Wrzucić posiekaną natkę, doprawić według uznania pieprzem, przyprawą uniwersalną, chwilę pogotować do przegryzienia smaków. Barszcz można podać także z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!
2. W tym czasie obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki, wrzucić je do garnka i gotować do miękkości. Pozostałe obrane marchew i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach. Dorzucić do zupy, pogotować dziesięć minut.
3. Barszcze białe rozrobić w 0,5 litra wody i ciągle mieszając wlać do garnka. Gotować kolejne 10 minut. Śmietanę rozrobić na miseczce z jedną łyżką wazową zupy, aby nie było grudek. Ciągle mieszając wlać do garnka. Zagotować.
4. Wrzucić posiekaną natkę, doprawić według uznania pieprzem, przyprawą uniwersalną, chwilę pogotować do przegryzienia smaków. Barszcz można podać także z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!