Sposób przygotowania:
Krem szodonowy
Do metalowej miski wlej żółtka i lekko je roztrzep z miąższem waniliowym. Kiedy masa zbieleje stopniowo zacznij dodawać cukier, miskę z kremem ustaw na garnku z wrzącą wodą i kontynuuj ubijanie do momentu aż krem się zaparzy.
Kiedy masa jajeczna stanie się gęsta i ciągnąca dodaj do niej miód pitny i sok cytrynowy, całość ubijaj jeszcze przez kilka minut.
Tradycyjnie krem szodonowy podaje się na ciepło w wygrzanej filiżance z kleksem bitej śmietany, lecz ten deser równie świetnie smakuje na zimno, wystarczy dodać do niego trochę rozpuszczonej żelatyny.
Kiedy masa jajeczna stanie się gęsta i ciągnąca dodaj do niej miód pitny i sok cytrynowy, całość ubijaj jeszcze przez kilka minut.
Tradycyjnie krem szodonowy podaje się na ciepło w wygrzanej filiżance z kleksem bitej śmietany, lecz ten deser równie świetnie smakuje na zimno, wystarczy dodać do niego trochę rozpuszczonej żelatyny.
SylaUla