Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Krem szodonowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Staropolski deser przypominający włoskie zabaglione, przygotowywany z żółtek ubitych na parze z cukrem i alkoholem.

Krem szodonowy

Składniki:

Krem szodonowy

 

Sposób przygotowania:

Krem szodonowy
Do metalowej miski wlej żółtka i lekko je roztrzep z miąższem waniliowym. Kiedy masa zbieleje stopniowo zacznij dodawać cukier, miskę z kremem ustaw na garnku z wrzącą wodą i kontynuuj ubijanie do momentu aż krem się zaparzy.

Kiedy masa jajeczna stanie się gęsta i ciągnąca dodaj do niej miód pitny i sok cytrynowy, całość ubijaj jeszcze przez kilka minut.

Tradycyjnie krem szodonowy podaje się na ciepło w wygrzanej filiżance z kleksem bitej śmietany, lecz ten deser równie świetnie smakuje na zimno, wystarczy dodać do niego trochę rozpuszczonej żelatyny.

Tagi:

deser