Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe z zalewie na zimę
Słoiki o pojemności 0,5 litra umyć i wyparzyć razem z zakrętkami. Na dnie każdego umieścić ząbek czosnku.
Pomidorki opłukać, każdy z nich nakłuć wykałaczką. Pomidorki ułożyć ścisło w słoikach.
Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić, i taką ostudzoną zalać pomidorki.
Brzegi słoików i zakrętki wytrzeć do sucha, słoiki zakręcić, ustawić w blaszce z wysokim rantem tak aby się nie stykały i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę 130 stopni i od chwili, aż w słoiczkach zacznie się coś dziać, pasteryzować około 10-15 minut.
Słoiczki pozostawić w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie wyjąć je i pozwolić spokojnie ostygnąć.
Można również pasteryzować na mokro, przez 10 minut w temperaturze 90 stopni.
Inspirowane przepisem znalezionym na jednym z blogów.
Pomidorki opłukać, każdy z nich nakłuć wykałaczką. Pomidorki ułożyć ścisło w słoikach.
Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić, i taką ostudzoną zalać pomidorki.
Brzegi słoików i zakrętki wytrzeć do sucha, słoiki zakręcić, ustawić w blaszce z wysokim rantem tak aby się nie stykały i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę 130 stopni i od chwili, aż w słoiczkach zacznie się coś dziać, pasteryzować około 10-15 minut.
Słoiczki pozostawić w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie wyjąć je i pozwolić spokojnie ostygnąć.
Można również pasteryzować na mokro, przez 10 minut w temperaturze 90 stopni.
Inspirowane przepisem znalezionym na jednym z blogów.