edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pomidorki koktajlowe z zalewie na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie wiem jakim cudem umknął mi ten przepis w ubiegłym roku, ale sezon na pomidory nadejdzie niebawem, więc może ktoś skorzysta. Pomidorki ładnie wyglądają i dobrze smakują np. w sałatkach lub dodane do sosu. któremu nadają charakteru.

Pomidorki koktajlowe z zalewie na zimę

Składniki:

Pomidorki koktajlowe z zalewie na zimę

 

  • SKŁADNIKI:
  • 50 drobnych pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku

ZALEWA:

  • 2 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe z zalewie na zimę
Słoiki o pojemności 0,5 litra umyć i wyparzyć razem z zakrętkami. Na dnie każdego umieścić ząbek czosnku.

Pomidorki opłukać, każdy z nich nakłuć wykałaczką. Pomidorki ułożyć ścisło w słoikach.

Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić, i taką ostudzoną zalać pomidorki.

Brzegi słoików i zakrętki wytrzeć do sucha, słoiki zakręcić, ustawić w blaszce z wysokim rantem tak aby się nie stykały i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę 130 stopni i od chwili, aż w słoiczkach zacznie się coś dziać, pasteryzować około 10-15 minut.

Słoiczki pozostawić w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie wyjąć je i pozwolić spokojnie ostygnąć.

Można również pasteryzować na mokro, przez 10 minut w temperaturze 90 stopni.

Inspirowane przepisem znalezionym na jednym z blogów.