Sposób przygotowania:
Dżem jabłko-banan-ananas
Do dżemu należy wybrać bardzo dojrzałego aromatycznego i słodkiego ananasa - następnie obrać go z grubej skóry i dokładnie wyciąć oczka oraz zdrewniały rdzeń.
Pokroić w kostkę i zmiksować. Przelać do dużego garnka.
Jabłka obrać i pokroić w niewielkie kawałki - dodać do musu ananasowego.
Nakryć garnek i gotować, aż jabłka się rozpadną. Dodać banany pokrojone w kostkę albo utarte na grubej tarce. Owoce doprawić sokiem z dużej cytryny oraz cukrem.
Gotować na małym ogniu często mieszając.
Pod koniec gotowania dodać startą skórkę z cytryny i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać pektynę owocową wg opisu na opakowaniu i jeszcze chwilę pogotować.
Napełnić dżemem słoiczki, szczelnie zakręcić i zapasteryzować 15-20 minut.
Pokroić w kostkę i zmiksować. Przelać do dużego garnka.
Jabłka obrać i pokroić w niewielkie kawałki - dodać do musu ananasowego.
Nakryć garnek i gotować, aż jabłka się rozpadną. Dodać banany pokrojone w kostkę albo utarte na grubej tarce. Owoce doprawić sokiem z dużej cytryny oraz cukrem.
Gotować na małym ogniu często mieszając.
Pod koniec gotowania dodać startą skórkę z cytryny i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać pektynę owocową wg opisu na opakowaniu i jeszcze chwilę pogotować.
Napełnić dżemem słoiczki, szczelnie zakręcić i zapasteryzować 15-20 minut.