Sposób przygotowania:
Syrop sosonowy z młodych pędów
Zebrać na początku maja młode pędy sosnowe. Oczyścić. Podzielić na mniejsze kawałki.
Włożyć do słoja, każdą warstwę przesypać cukrem Słój ustawić w nasłonecznionym miejscu na około 3 tygodnie. Po wykształceniu się syropu przelać przez gęsto sitko.
Zlać do butelek i szczelnie zamknąć. Przetrzymuje się bez pasteryzacji przez cały rok.
Włożyć do słoja, każdą warstwę przesypać cukrem Słój ustawić w nasłonecznionym miejscu na około 3 tygodnie. Po wykształceniu się syropu przelać przez gęsto sitko.
Zlać do butelek i szczelnie zamknąć. Przetrzymuje się bez pasteryzacji przez cały rok.
![Syrop sosonowy z młodych pędów Syrop sosonowy z młodych pędów](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/syrop-sosonowy-z-mlodych-pedow-467478.jpg)
![Syrop sosonowy z młodych pędów Syrop sosonowy z młodych pędów](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/syrop-sosonowy-z-mlodych-pedow-467479.jpg)