marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pomidorki w cieście ziołowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pomidorki bułgarskie są lekko słodkie jak się je zjada na surowo,ale można je podawać nawet w cieście lub z tartą kruchą.

Pomidorki w cieście ziołowym

Składniki:

Pomidorki w cieście ziołowym

 

  • 8 pomidorków bułgarskich lub koktajlowych,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 4-5 jaj,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 30%,
  • po szczypcie różnych ziół,np bazylii,oregano, szałwii,
  • sól morska,
  • 1/4 szklanki wody gazowanej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pomidorki w cieście ziołowym
Pomidorki opłukać, usunąć zielone ogonki, jeśli są oraz osączyć na sitku. Składniki na ciasto naleśnikowe czyli mąkę, jajka, śmietankę, zioła, niewielką ilość wody gazowanej i sól na jednolitą masę i zanurzać w niej pomidorki. Wlać olej na patelnię, rozgrzać i na rozgrzany kłaść na łopatce kuchennej pomidory w cieście i smażyć z kilka minut obracając je łopatką na różne strony. Potem wyjąć, przełożyć na talerz z papierowym ręcznikiem, aby tłuszcz wsiąkł. Spożywać na ciepło lub zimno.

Tagi:

zioła