Sposób przygotowania:
Pizza na cienkim cieście.
Składniki na ciasto tj: mąkę,wodę, drożdże, oliwę i sól wkładamy do miski .Łączymy ze sobą składniki, gdy uzyskamy zwartą kulkę wyrabiamy na stolnicy przez około 10 minut. Wkładamy ponownie do miski, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. godzinę. W tym czasie kroimy wędlinę w paski, pomidorki przecinamy na połowę. Pomidorki pelati przekładamy do miski,dodajemy zioła (u mnie oregano i majeranek, możecie dodać ulubione) mieszamy. Obsypujemy stolnice mąką, przekładamy wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części. Formujemy kulkę, ugniatamy, następnie rozwałkowujemy na cienki okrąg (z tym różnie u mnie bywa, w jednej był okrąg w drugiej jajo mi wyszło) Na rozwałkowanym cieście smarujemy łyżką lub pędzlem silikonowy pomidorkami pelati, obsypujemy startym żółtym serem, rozprowadzamy po całej powierzchni wędlinę i pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do nagrzanego do 250*C piekarniki i pieczemy do zarumienienia się brzegów, bez termoobiegu.
edytaha
Agiatis
;)
darmiona
Agiatis
Dziękuje;)