Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Pizza na cienkim cieście.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pizza na cienkim cieście, najlepsza jaką udało mi się do tej pory zrobić.

Pizza na cienkim cieście. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza na cienkim cieście.

 

  • Na ciasto:
  • mąka pszenna - 250 g plus do obsypania stolnicy
  • letnia woda - 100ml
  • oliwa - 4 łyżki
  • drożdże instant - 3,5g
  • sól- szczypta
  • Dodatki:
  • mała puszka pomidorów pelati
  • oregano suszone - 1 łyżeczka
  • majeranek suszony - 1 łyżeczka
  • wędlina - 250 gram
  • pomidorki koktajlowe - kilkanaście sztuk
  • starty żółty ser - 1,5 szklanki

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza na cienkim cieście.
Składniki na ciasto tj: mąkę,wodę, drożdże, oliwę i sól wkładamy do miski .Łączymy ze sobą składniki, gdy uzyskamy zwartą kulkę wyrabiamy na stolnicy przez około 10 minut. Wkładamy ponownie do miski, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. godzinę. W tym czasie kroimy wędlinę w paski, pomidorki przecinamy na połowę. Pomidorki pelati przekładamy do miski,dodajemy zioła (u mnie oregano i majeranek, możecie dodać ulubione) mieszamy. Obsypujemy stolnice mąką, przekładamy wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części. Formujemy kulkę, ugniatamy, następnie rozwałkowujemy na cienki okrąg (z tym różnie u mnie bywa, w jednej był okrąg w drugiej jajo mi wyszło) Na rozwałkowanym cieście smarujemy łyżką lub pędzlem silikonowy pomidorkami pelati, obsypujemy startym żółtym serem, rozprowadzamy po całej powierzchni wędlinę i pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do nagrzanego do 250*C piekarniki i pieczemy do zarumienienia się brzegów, bez termoobiegu.
Pizza na cienkim cieście.
Rozwałkowane ciasto na pizze
Pizza na cienkim cieście.
Pizza chwilę przed wstawieniem do piekarnika
Pizza na cienkim cieście.
Pizza