Sposób przygotowania:
Pomidorowa z makaronem
Zupa :
Warzywa-marchew, pietruszka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a cebulę na połowę.
Włożyć to wraz z liściem laurowym i zielem angielskim do 2 litrów wody i gotować do miękkości-15 minut.
Potem wlać do garnka słoiczek własnego przecieru pomidorowego-350 gramów, lub dać zamiennik 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %.
Przecier lub koncentrat pomidorowy dawać, w zależności, kto lubi jaki kolor zupy.
Do 200 gram kwaśnej śmietany dodać 2 łyżki mąki, zamieszać i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Gotować do zakipienia.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie.
Zupę można posypać zieleniną, tj.: koprem, lub pietruszką.
Makaron :
Wcześniej ugotować osobno makaron na pół-twardo i go odcedzić.
Potem wyłożyć na talerz i zalać zupą pomidorową.
Warzywa-marchew, pietruszka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a cebulę na połowę.
Włożyć to wraz z liściem laurowym i zielem angielskim do 2 litrów wody i gotować do miękkości-15 minut.
Potem wlać do garnka słoiczek własnego przecieru pomidorowego-350 gramów, lub dać zamiennik 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %.
Przecier lub koncentrat pomidorowy dawać, w zależności, kto lubi jaki kolor zupy.
Do 200 gram kwaśnej śmietany dodać 2 łyżki mąki, zamieszać i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Gotować do zakipienia.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie.
Zupę można posypać zieleniną, tj.: koprem, lub pietruszką.
Makaron :
Wcześniej ugotować osobno makaron na pół-twardo i go odcedzić.
Potem wyłożyć na talerz i zalać zupą pomidorową.
albertynka
gusia1000
amadeo
Gotuję ją zawsze na porcjach rosołowych z kurczaka,bo sama bez dodatku mięsa wydaje się trochę "jałowa".
gusia1000
Dzięki za rady.
Zupa ze świeżych pomidorów, to jest to.
BozenaMatuszczyk
gusia1000