eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pomidorowo-paprykowy sos Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Gęsty i pyszny sos pomidorowo-paprykowy bez dodatku mąki. Taki sos można podawać do gołąbków,makaronu czy ryżu.

Pomidorowo-paprykowy sos Eli

Składniki:

Pomidorowo-paprykowy sos Eli

sos

Sposób przygotowania:

Pomidorowo-paprykowy sos Eli

przygotowanie pomidorów

Pomidorowo-paprykowy sos Eli
Z pomidorów zdjąć skórkę,przekroić na ćwiartki i usunąć szypułki. Pokroić pomidory w kostkę.

Pomidory umyć i na wierzchu naciąć skórkę na krzyż. Tak przygotowane pomidory zalać wrzątkiem na 3 minuty. Wyjąć pomidory z wrzątku i zalać zimną wodą. Z pomidorów zdjąć skórkę, przekroić na ćwiartki i usunąć szypułki. Pokroić pomidory w kostkę.

przygotowanie papryki

Pomidorowo-paprykowy sos Eli
Papryki umyć,usunąć szypułki i nasiona. Miąższ papryki pokroić w kostkę.

Papryki umyć,usunąć szypułki i nasiona. Miąższ papryki pokroić w kostkę.

przygotowanie cebuli i czosnku

Pomidorowo-paprykowy sos Eli
Cebule pokroić w kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule i czosnek obrać z łupinek. Cebule pokroić w kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę.

przygotowanie sosu

Pomidorowo-paprykowy sos Eli
Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,czosnek i smażyć aż cebula się zeszkli.

Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę, czosnek i smażyć aż cebula się zeszkli.

przygotowanie sosu cd

Pomidorowo-paprykowy sos Eli
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać paprykę i razem smażyć.

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać paprykę i razem smażyć.

przygotowanie sosu cd

Pomidorowo-paprykowy sos Eli

Do sosu dodać pomidory, paprykę słodką,przyprawić papryką ostrą i solą do smaku. Całość dusić, aż papryka i pomidory będą miękkie. Gotowy sos dokładnie zmiksować. Jeżeli sos jest za gęsty, dolać odrobinę wody przegotowanej. Sos można podawać do gołąbków, makaronów czy ryżu. Smacznego!


Tagi:

papryka