Sposób przygotowania:
Pomidorowo-paprykowy sos Eliprzygotowanie pomidorów
Pomidory umyć i na wierzchu naciąć skórkę na krzyż. Tak przygotowane pomidory zalać wrzątkiem na 3 minuty. Wyjąć pomidory z wrzątku i zalać zimną wodą. Z pomidorów zdjąć skórkę, przekroić na ćwiartki i usunąć szypułki. Pokroić pomidory w kostkę.
przygotowanie papryki
Papryki umyć,usunąć szypułki i nasiona. Miąższ papryki pokroić w kostkę.
przygotowanie cebuli i czosnku
Cebule i czosnek obrać z łupinek. Cebule pokroić w kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę.
przygotowanie sosu
Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę, czosnek i smażyć aż cebula się zeszkli.
przygotowanie sosu cd
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać paprykę i razem smażyć.
przygotowanie sosu cd
Do sosu dodać pomidory, paprykę słodką,przyprawić papryką ostrą i solą do smaku. Całość dusić, aż papryka i pomidory będą miękkie. Gotowy sos dokładnie zmiksować. Jeżeli sos jest za gęsty, dolać odrobinę wody przegotowanej. Sos można podawać do gołąbków, makaronów czy ryżu. Smacznego!