SUPERPRZEPIS

Popcornowe szyszki z solonym karmelem

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Popcornowe szyszki z solonym karmelem Więcej zdjęć (2)

Szyszki są naprawdę rewelacyjne, a karmel wprost rozpływa się w ustach - nie jest twardy i nie lepi się do rąk. Całość obłędnie pachnie oraz wygląda niezwykle kusząco!

Składniki:

Popcornowe szyszki z solonym karmelem

Około 12 sztuk:

  • 1 opakowanie popcornu do mikrofalówki

Solony karmel:

  • 200 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16g)
  • 50 ml wody
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Popcornowe szyszki z solonym karmelem

Solony karmel:

Popcornowe szyszki z solonym karmelem
Cukier nie może się przypalić, ponieważ karmel będzie gorzki.

Cukier i cukier waniliowy wymieszać z wodą i podgrzewać w rondelku do chwili uzyskania lekko złotego lukru.
(Podczas gotowania nie wolno mieszać!)

Następnie rondelek należy zdjąć z palnika i do środka dodać śmietankę, masło oraz sól.

Całość ponownie postawić na ogniu i energicznie wymieszać do momentu uzyskania gładkiego i jednolitego karmelu.

Popcorn:

Popcornowe szyszki z solonym karmelem
Użyłam popcornu bez dodatku soli i tłuszczów.

Popcorn należy przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

Całość:

Popcornowe szyszki z solonym karmelem
Popcorn powinien być całkowicie oblepiony karmelem.

Popcorn dokładnie połączyć z karmelem, aby w całości był nim oblepiony.

Całość pozostawić do lekkiego ostudzenia.

Formowanie:

Popcornowe szyszki z solonym karmelem
U mnie wyszło 12 kulek większych od piłeczki pingpongowej.

Z karmelowego popcornu należy uformować podłużne szyszki lub dowolnej wielkości kulki.

Całość schłodzić, aby karmel dokładnie zastygł.