Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Szyszki z czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pewnie każdy z Was zna i uwielbia szyszki z ryżu preparowanego, prawda? Najczęściej znane są te z krówkami, bądź rozpuszczonymi irysami... A co powiecie na dodatek czekolady? Moja rodzina i znajomi stwierdzili, że są to najlepsze szyszki jakie jedli.

Szyszki z czekoladą

Składniki:

Szyszki z czekoladą

17-18 sztuk:

Sposób przygotowania:

Szyszki z czekoladą

Masa:

Szyszki z czekoladą
Przykładowo do swoich pyszności możecie dodać ulubione bakalie lub użyć masy o dowolnym smaku.

Masę krówkową/kajmak należy podzielić na 2 równe części i każdą nich przełożyć do oddzielnych garnuszków/rondelków.

Do pierwszej części dodać połamaną białą czekoladę, a do drugiej mleczną.
Oba garnuszki/rondelki podgrzewać na małym palniku i mieszać dopóki czekolady się rozpuszczą.

Następnie połączone masy przelać do osobnych miseczek i do każdej z nich wsypać po 50g ryżu preparowanego.

Całość dokładnie wymieszać.

(Choć dodałam białą i ciemną czekoladę - moje szyszki minimalnie różniły się wyglądem, choć smakiem - tak.

Formowanie:

Szyszki z czekoladą
Szyszki można robić o dowolnej wielkości i kształcie - wg gustu.

Zwilżyć dłonie i z ryżu uformować szyszki bądź preferowanej wielkości kulki.

(Formowałam kulki o wielkości pośredniej pomiędzy piłeczką pingpongową a tenisową.)

Chłodzenie:

Szyszki z czekoladą
Schłodzone w lodówce szyszki nie będą się rozpadać.

Szyszki/kulki umieścić na talerzu/papierze do pieczenia i schłodzić w lodówce.