Sposób przygotowania:
Szyszki z czekoladąMasa:
Masę krówkową/kajmak należy podzielić na 2 równe części i każdą nich przełożyć do oddzielnych garnuszków/rondelków.
Do pierwszej części dodać połamaną białą czekoladę, a do drugiej mleczną.
Oba garnuszki/rondelki podgrzewać na małym palniku i mieszać dopóki czekolady się rozpuszczą.
Następnie połączone masy przelać do osobnych miseczek i do każdej z nich wsypać po 50g ryżu preparowanego.
Całość dokładnie wymieszać.
(Choć dodałam białą i ciemną czekoladę - moje szyszki minimalnie różniły się wyglądem, choć smakiem - tak.
Formowanie:
Zwilżyć dłonie i z ryżu uformować szyszki bądź preferowanej wielkości kulki.
(Formowałam kulki o wielkości pośredniej pomiędzy piłeczką pingpongową a tenisową.)
Chłodzenie:
Szyszki/kulki umieścić na talerzu/papierze do pieczenia i schłodzić w lodówce.
gusia1000