WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Szyszki z krówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kultowy już deser mojego dzieciństwa. Słodkie szyszki z krówek i preparowanego ryżu z lekką nutą rumu.

Szyszki z krówek

Składniki:

Szyszki z krówek

 

  • 0,5 kg krówek
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • kilka kropli olejku rumowego
  • 15 dag ryżu preparowanego

Sposób przygotowania:

Szyszki z krówek
Do garnka o grubym dnie przekładamy krówki i masło. Ciągle mieszając, na małym ogniu rozpuszczamy wszystko na gładką masę.

Dodajemy kakao i kilka kropli olejku rumowego. Dokładnie mieszamy i wsypujemy preparowany ryż. Mieszamy do momentu, aż cały ryż pokryje się krówkową masą.

Mokrymi dłońmi formujemy szyszki i odkładamy do zastygnięcia.

Tagi:

deser