Sposób przygotowania:
Popcornowe szyszki z solonym karmelemSolony karmel:
Cukier i cukier waniliowy wymieszać z wodą i podgrzewać w rondelku do chwili uzyskania lekko złotego lukru.
(Podczas gotowania nie wolno mieszać!)
Następnie rondelek należy zdjąć z palnika i do środka dodać śmietankę, masło oraz sól.
Całość ponownie postawić na ogniu i energicznie wymieszać do momentu uzyskania gładkiego i jednolitego karmelu.
Popcorn:
Popcorn należy przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Całość:
Popcorn dokładnie połączyć z karmelem, aby w całości był nim oblepiony.
Całość pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Formowanie:
Z karmelowego popcornu należy uformować podłużne szyszki lub dowolnej wielkości kulki.
Całość schłodzić, aby karmel dokładnie zastygł.
SylaUla