kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Popękańce z marmoladką;-)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Popękańce są naprawdę bardzo dobre:-)

Popękańce z marmoladką;-)

Składniki:

Popękańce z marmoladką;-)

 

  • 2 dag drożdży
  • 2- 2,5 szkl. mąki
  • 50 g roztopionego tłuszczu roślinnego
  • 7 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • jajko do posmarowania
  • marmolada

 

Sposób przygotowania:

Popękańce z marmoladką;-)
Zrobić rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i mąki. Dokładnie rozetrzeć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę, jajko, tłuszcz, resztę cukru wymieszać w misce, dodać wyrośnięty rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie formować popękańce i nadziewać marmoladą. Odstawić jeszcze na ok. 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec na rumiano.
Smacznego!;)

Tagi:

jajko jajka