SUPERPRZEPIS

Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Przepyszne w smaku bułeczki z przepisu od Cioci. Wydają się pracochłonne, ale jak dla mnie nie są, a z ciastem super się pracuje. Przepis uzupełniłam o swoje uwagi co do wykonania, które ułatwią pracę.

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką

Ciasto drożdżowe

Kruszonka

Dodatkowo

  • dowolny dżem/powidła

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
Drożdże i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Drożdże wkruszamy do miseczki i rozcieramy z 3 łyżeczkami cukru. Pracując staną się płynne.



Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i żółtka i wlewamy ciepłe mleko oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk - wtedy wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i ponownie dokładnie i długo wyrabiamy ciasto.



Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40-50 minut (czas wyrastania będzie zależny od stopnia ciepła miejsca, w jakim postawimy miskę).



W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę - składniki ugniatamy ze sobą i rozdrabniamy w palcach (kruszonki wychodzi duża ilość, wystarcza na podwójną porcję ciasta, więc można też zrobić połowę).



Z wyrośniętego ciasta zwilżonymi ciepłą wodą dłońmi (najlepiej postawić obok miseczkę z wodą) odrywamy po kawałku, rozciągamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy ciasto sklejając je ze sobą. W blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łączeniem do dołu.



Odstępy zachowujemy, ale nie muszą być duże, bułeczki wyrastając trochę złączą się sobą. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy do ładnego zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie piekły się 20-25 minut, ale trzeba wziąć po uwagę także ich wielkość - większe mogą potrzebować pół godziny).



RADA: Dodając do ciasta 3 żółtka zostają nam białka. 2 wybiłam do zamykanego pojemniczka, by móc je schować do lodówki i zamrozić jeśli nie zużyję tego samego dnia, a 1 wybiłam do osobnej miseczki - właśnie tym jednym smarowałam bułeczki, bo wystarcza na całą partię.



Z przepisu wyszło mi 40 bułeczek (lepiłam małe, urosły w pieczeniu). By na drugi dzień były świeże i mięciutkie należy je schować do woreczka.
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami prócz margaryny
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
Po wyrobieniu dodajemy margarynę, ponownie wyrabiamy i odstawiamy
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
Bułeczki układamy w blachach z papierem do pieczenia
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
Smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką