Sposób przygotowania:
Różyczki drożdżowe z jabłkamiWykonanie rozczynu:
Do szklanki wlewamy mleko,tak do połowy. Mleko ma być ciepłe, wkruszamy do niego drożdże i dodajemy cukier 1 łyżkę. Rozrabiamy do rozpuszczenia.
Wykonanie ciasta drożdżowego:
Do misy wsypujemy przesiana make i cukier, robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże. Lekko mieszamy i powstaje zawiesina, zostawiamy tak na 15 minut by drożdże zaczęły pracować.
Minęło 15 minut i dodajemy jaja resztę mleka i rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto koło 10 minut i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto wyrosło, ponownie wyrabiamy i wałkujemy cienko. Kroimy na paski 2 centymetrowe 24 sztuki.
Obróbka jabłek:
Jabłka myjemy kroimy w łupince na połowę i kroimy w ćwiartki. Do garnka wlewamy wodę tyle aby zakryło jabłka, dodajemy pół szklanki cukru i gotujemy tyle aby zmiękły jabłka.
Przecedzamy i ostudzone kładziemy na nasze paseczki obsypane cynamonem jedno bok drugiego. Zwijamy i wkładamy do formy na muffiny.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach i gotowe.
niezły kąsek
Magdalena88
lalunia
Polecam, nawet drugiego dnia są miękkie i pyszne .
lalunia
Czekoladka 2