Sposób przygotowania:
Porcja warzyw z ryżową nitką
Dietetyczna, z nutką orientu z makaronem ryżowym zdrowa zupka, którą serwuję mojej Kózce po kulinarnych szaleństwa z makaronem ryżowym :D
Do 4 szkalnek gotującej sie wody wrzuć pokrojone (po uprzednim wyczyszczeniu i obraniu) warzywa, posiekany imbir i czosnek oraz suszoną bazylię.
Dodaj oliwę i ugotuj warzywa aldente (około 10 min).
Na końcu dodaj pokrojony seler naciowy i przyprawy do smaku, zdejmij z ognia i wrzuć pokruszone nitki ryżowe (część) - wymieszaj.
Na górze ułóż 4 kłęby makaronu (bez kruszenia - do dekoracji) i przykryj pokrywką
Po kilku minutach zdejmij na talerzyk 4 kłębki makaronu, resztę zupy wymieszaj i dopraw ostatecznie.
Rozlej zupę do miseczek, udekoruj kłebkiem makaronu i listkami selera.
Na górze ułóż kleks z sosu Sambal Oelek - po wymieszaniu zupy nada je bardzo przyjemny, pikantny smak ostrych papryczek.
Do 4 szkalnek gotującej sie wody wrzuć pokrojone (po uprzednim wyczyszczeniu i obraniu) warzywa, posiekany imbir i czosnek oraz suszoną bazylię.
Dodaj oliwę i ugotuj warzywa aldente (około 10 min).
Na końcu dodaj pokrojony seler naciowy i przyprawy do smaku, zdejmij z ognia i wrzuć pokruszone nitki ryżowe (część) - wymieszaj.
Na górze ułóż 4 kłęby makaronu (bez kruszenia - do dekoracji) i przykryj pokrywką
Po kilku minutach zdejmij na talerzyk 4 kłębki makaronu, resztę zupy wymieszaj i dopraw ostatecznie.
Rozlej zupę do miseczek, udekoruj kłebkiem makaronu i listkami selera.
Na górze ułóż kleks z sosu Sambal Oelek - po wymieszaniu zupy nada je bardzo przyjemny, pikantny smak ostrych papryczek.
IkaJ