jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Porcja warzyw z ryżową nitką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Porcja warzyw - a to danie, na wiosenne odchudzanie!

Porcja warzyw z ryżową nitką

Składniki:

Porcja warzyw z ryżową nitką

 

  • 50g makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • warzywa po trochu w dowolnej proporcji
  • (kapusta włoska, marchewka, seler, pietruszka, por)
  • 4 łodygi selsra naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra
  • sos sojowy, sól, pieprz ziołowy i kolorowy
  • sos Sambal Oelek do smaki

 

Sposób przygotowania:

Porcja warzyw z ryżową nitką
Dietetyczna, z nutką orientu z makaronem ryżowym zdrowa zupka, którą serwuję mojej Kózce po kulinarnych szaleństwa z makaronem ryżowym :D
Do 4 szkalnek gotującej sie wody wrzuć pokrojone (po uprzednim wyczyszczeniu i obraniu) warzywa, posiekany imbir i czosnek oraz suszoną bazylię.
Dodaj oliwę i ugotuj warzywa aldente (około 10 min).
Na końcu dodaj pokrojony seler naciowy i przyprawy do smaku, zdejmij z ognia i wrzuć pokruszone nitki ryżowe (część) - wymieszaj.
Na górze ułóż 4 kłęby makaronu (bez kruszenia - do dekoracji) i przykryj pokrywką
Po kilku minutach zdejmij na talerzyk 4 kłębki makaronu, resztę zupy wymieszaj i dopraw ostatecznie.
Rozlej zupę do miseczek, udekoruj kłebkiem makaronu i listkami selera.
Na górze ułóż kleks z sosu Sambal Oelek - po wymieszaniu zupy nada je bardzo przyjemny, pikantny smak ostrych papryczek.