zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Pory w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Lekkie, smaczne pory w cieście

Pory w cieście

Składniki:

Pory w cieście

 

Sposób przygotowania:

Pory w cieście
Pory oczyścić, opłukać bardzo dokładnie. Odciąć zielone liście ( można je zużyć do zupy ) tak aby długość pora wyniosła 15 cm. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odsączyć, ostudzić. Przyrządzić ciasto : całe jaja zmiksować lub rozbić trzepaczką, dodając na przemian mąkę i śmietanę. Na końcu dodać proszek i sól. Pory nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczy na złoty kolor. Ułożyć na ogrzanym półmisku. Oddzielnie podać jakiś sos ( pomidorowy, grzybowy lub ziołowy ).

Tagi:

jajko jajka