Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Pory w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami z wody lub piure

Pory w sosie serowym

Składniki:

Pory w sosie serowym

 

  • 8 średniej grubości porów,
  • 8 plastrów wędzonej szynki lub 16 plastrów bekonu
  • Sos;
  • 1\2szkl.bulionu(może być z kostki),
  • 1\2szkl.mleka,
  • 10dag.serka topionego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1\2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pory w sosie serowym
Z porów odciąć zielone części,a białe wypłukać,usunąć z nich wierzchnie liście,gotować w osolonej wodzie 15min.,osączyć.Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę,rozprowadzić ją zimnym mlekiem i bulionem i mieszając zagotować.Dodać pokrojony serek topiony i gotować,mieszając,aż ser się rozpuści,przyprawić solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Każdy por zawinąć w plaster szynki lub w dwa plastry bekonu,ułożyć w żaroodpornym naczyniu,zalać sosem i zapiekać 20-25min.w 180"C.