2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1488]

SUPERPRZEPIS

Porzeczkowe lody z winną pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Lody z czerwonej porzeczki z puszystą pianką z wina-to propozycja tylko dla dorosłych-jednym słowem lody bez ulepszaczy słodko-kwaśne ...wykwintne!

Porzeczkowe lody z winną pianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Porzeczkowe lody z winną pianką

Lody:

  • 1/2 litra czerwonej porzeczki
  • 100 g cukru trzcinowego brązowego
  • 100 ml zimnej wody
  • 1/2 litra kremowej śmietanki
  • 50 g białej czekolady

Pianka z wina

  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina
  • 100 ml wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego brązowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe lody z winną pianką

Lody:

Porzeczkowe lody z winną pianką
wodę z cukrem trzcinowym gotujemy aż się rozpuści cukier

Wodę z cukrem zagotować,

ETAP 2:

Porzeczkowe lody z winną pianką
do syropu dodać porzeczkę po ugotowaniu zmiksować

wsypać przebraną i odszypułkowaną czerwoną porzeczkę gotować około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

ETAP 3:

Porzeczkowe lody z winną pianką
śmietanę ubijamy na puszysto łączymy z czekoladą

Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę

ETAP 4:

Porzeczkowe lody z winną pianką
wmieszać mus porzeczkowy zostawić do stężenia w zamrażarce

Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do foremki na lody, wstawić do zamrażarki mieszać co pół godziny aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów.

Winny sos:

Porzeczkowe lody z winną pianką
z podanego przepisu przyrządzamy winny sos

Wino wymieszać z wodą i cukrem podgrzać do całkowitego rozpuszczenia cukru.Zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości wody, całość zagotować. Białko jaja i żółtko ubić osobno na puszysto. Do podgrzanego wina wlać masę z żółtkiem trzepaczką szybko rozprowadzić , podgrzewać 2 minuty ale nie gotować.Zdjąć z ognia, wmieszać delikatnie pianę z białek -zostawić do całkowitego wystygnięcia. Lody serwować w pucharkach polane winnym sosem.
Smacznego!


Tagi:

lody