Sposób przygotowania:
Porzeczkowe lody z winną piankąLody:
Wodę z cukrem zagotować,
ETAP 2:
wsypać przebraną i odszypułkowaną czerwoną porzeczkę gotować około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
ETAP 3:
Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę
ETAP 4:
Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do foremki na lody, wstawić do zamrażarki mieszać co pół godziny aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów.
Winny sos:
Wino wymieszać z wodą i cukrem podgrzać do całkowitego rozpuszczenia cukru.Zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości wody, całość zagotować. Białko jaja i żółtko ubić osobno na puszysto. Do podgrzanego wina wlać masę z żółtkiem trzepaczką szybko rozprowadzić , podgrzewać 2 minuty ale nie gotować.Zdjąć z ognia, wmieszać delikatnie pianę z białek -zostawić do całkowitego wystygnięcia. Lody serwować w pucharkach polane winnym sosem.
Smacznego!
weronikaS
2milutka
bardzo dziękuję !