Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Poświąteczna pierś z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna potrawa powstała z tzw. "poświątecznego przeglądu lodówki".

Poświąteczna pierś z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Poświąteczna pierś z kurczaka

 

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 10 dkg metki cebulowej
  • 1/2 cebuli
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 70 g mozzarelli w kulce
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs

Sposób przygotowania:

Poświąteczna pierś z kurczaka
Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Dodać do niej rozdrobnioną metkę cebulową, musztardę, posiekaną natkę i pokrojoną w małą kostkę mozzarellę. Wszystko dokładnie wymieszać. Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku, żeby otrzymać kieszonki. Do mięsnych kieszonek nałożyć przygotowany farsz. Brzegi mięsa zabezpieczyć wykałaczkami. Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, posypać z obu stron przyprawą do mięs. Mięso z obu stron mocno zrumienić.Do zrumienionego mięsa wlać szklankę wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem po 10 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.
Poświąteczna pierś z kurczaka
Wszystkie składniki potrzebne do farszu przełożone do miseczki.
Poświąteczna pierś z kurczaka
Nacięte w środku mięso nadziane przygotowanym farszem.
Poświąteczna pierś z kurczaka
Nadziane mięso położone na rozgrzany olej i posypane przyprawą do mięs.
Poświąteczna pierś z kurczaka
Zrumienione piersi z kurczaka zalane wodą.