poteto korokke-krokiety po japońsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

nasze dzieci nazywają je"oszukane mielone"

poteto korokke-krokiety po japońsku

Składniki:

poteto korokke-krokiety po japońsku

 

  • 800-1000 q ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 250 g mielonego mięsa
  • 1 łyżeczka soli do smaku
  • pieprz
  • do obtaczania:
  • jajko
  • mąka
  • panko grubo starta bułka suszona

 

  • olej do głębbokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

poteto korokke-krokiety po japońsku
robimy jak nasze mielone, dodajemy duszone ziemniaki , formujemy kotleciki i maczamy w mące,jajku,panko.Wrzucamy na głęboki olej 180 C. Do środka można dodać zielony groszek 2 łyżki.
Ziemniaki można zastąpić dynią lub fasolą,mięso warzywami np. marchewką,kukurydzą...