iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Potrawka z soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jednogarnkowe i rozgrzewające danie z soczewicy jest idealne na obiad lub gorącą kolację w zimowe dni.

Potrawka z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z soczewicą

 

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 60 dag mięsa wieprzowego u mnie gulaszowe
  • 1 pętko zwyczajnej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Potrawka z soczewicą
Soczewicę ugotować na półtwardo i odcedzić na sitku. Mięso pokroić w małą kostkę, posypać je delikatnie solą oraz pieprzem, następnie podsmażyć na oliwie do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w większą kostkę cebulę chwilkę całość razem smażyć i po podsmażeniu przełożyć do garnka w którym będziemy danie przygotowywać. Kiełbasę pokroić w plasterki i dołożyć do mięsa całość zalać 1 litrem bulionu warzywnego, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i posiekany drobno czosnek, garnek przykryć i gotować około 15 minut, aż warzywa i mięso zmiękną teraz dodać soczewicę i pokrojoną w kostkę paprykę, przykryć i gotować kolejne 10 - 15 minut do momentu zmięknięcia, ale nie rozgotowania się składników. Potrawę na koniec doprawić 1 łyżeczką musztardy oraz solą i pieprzem, najlepiej smakuje po podgrzaniu jak wcześniej postoi i zgęstnieje oraz przejdzie smakami.
Potrawka z soczewicą
Mieso pokroić w małą kostkę i podsmażyć.
Potrawka z soczewicą
Cebulę marchew i pietruszkę pokroić.
Potrawka z soczewicą
Soczewicę ugotować i odcedzić na sitku.
Potrawka z soczewicą
Wszystkie składniki gotować do miękkości.