Sposób przygotowania:
Potrawka z soczewicą
Soczewicę ugotować na półtwardo i odcedzić na sitku. Mięso pokroić w małą kostkę, posypać je delikatnie solą oraz pieprzem, następnie podsmażyć na oliwie do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w większą kostkę cebulę chwilkę całość razem smażyć i po podsmażeniu przełożyć do garnka w którym będziemy danie przygotowywać. Kiełbasę pokroić w plasterki i dołożyć do mięsa całość zalać 1 litrem bulionu warzywnego, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i posiekany drobno czosnek, garnek przykryć i gotować około 15 minut, aż warzywa i mięso zmiękną teraz dodać soczewicę i pokrojoną w kostkę paprykę, przykryć i gotować kolejne 10 - 15 minut do momentu zmięknięcia, ale nie rozgotowania się składników. Potrawę na koniec doprawić 1 łyżeczką musztardy oraz solą i pieprzem, najlepiej smakuje po podgrzaniu jak wcześniej postoi i zgęstnieje oraz przejdzie smakami.
zbysiowa