Sposób przygotowania:
potrawka z soczewicy i warzyw
Soczewicę umyć, zalać letnią wodę i odstawić na noc,następnego dnia ugotować tak, aby pozostało trochę wywaru.Cukinie i ziemniki umyć, obrać pokroic w kostkę,seler naciowy i pory umyć i pokroić w plasterki,bulwę selera umyć, obrać i pokroić w słupki(lekko skropić go sokiem z cytryny).Warzywa posypać otartą skórką z cytryny,solą i pieprzem, przełożyc do rondelka z soczewicą i zalaź bulionem, i dusić na niewielkim ogniu ok 30 minut.Na patelni rozgrzać olej,zeszklić obraną i drobno posiekaną cebulę i obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać do soczewicy razem z posiekaną kolendrą i pozostałym sokiem z cytryny, dokładnie razem wymieszac i dusić ok 7 minut.Doprawić solą,chilli i pieprzem.