pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Potrawka z fasoli, soczewicy i soi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Potrawka z fasoli, soczewicy i soi jest sycąca i jest cennym źródłem błonnika i białka.

Potrawka z fasoli, soczewicy i soi

Składniki:

Potrawka z fasoli, soczewicy i soi

 

  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki soi
  • 25 dag pieczarek
  • 1 puszka (240 g netto)obranych pomidorów
  • 1 łyżka sosu sojowego (niekoniecznie)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • papryka, pieprz, oregano, majeranek, bazylia

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z fasoli, soczewicy i soi
1. Soję i fasolę namoczyć na noc (12godzin). Następnego dnia odlać wodę, w której moczyły się ziarna.
2. Soję zalać świeżą wodą i pogotować około godziny. Po tym czasie dodać fasolę i gotować razem około godziny.
3. Posolić fasolę i soję, dodać soczewicę i pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać sos sojowy, tymianek, cząber, majeranek, oregano pieprz i paprykę. Pogotować 15 minut.
4. Dodać pomidory i bazylię pogotować 5 minut.
5. Potrawkę podaję z kotletami sojowymi, piersią z kurczaka lub piersią z indyka.

Na zdjęciu potrawka z kotletami sojowymi.

Przepis dla 3 osób lub dla jednej na trzy dni.