mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Potrawka z wędzonego tofu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo łatwe danie dla miłośników tofu ;)

Potrawka z wędzonego tofu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z wędzonego tofu

 

  • 1 opakowanie tofu wędzonego
  • 3 małe marchewki
  • 4 sztuki suszonych grzybów Mun
  • 1 duża papryczka chilli
  • 1 mała cukinia
  • 2 duże cebule
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • papryka słodka
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Potrawka z wędzonego tofu
Do małego garnuszka wrzucamy grzybki i zalewamy wodą. Moczymy przez jakies 15 min. Cebulę kroimy w kostkę i najpierw podsmażamy na patelni a potem leko ją podduszamy z dodatkiem 3/4 szklanki wody. Marchewki skrobiemy i kroimy w plasterki a następnie wrzucamy do cebuli. Podobnie postępujemy z papryczą chilli. Calość ponownie dusimy chwilę pod przykryciem. W tym czasie zagotowujemy grzybki Mun. Obieramy cukinię i kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię z pozostałymi warzywami. Dodajemy pocięte na duże kawałki ugotowane grzybki z pokrojonym w kosteczkę tofu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy chwilkę. W małej miseczce mieszamy pół szklanki wody z dużą szczyptą pieprzu, dwiema łyżeczkami słodkiej papryki i posiekaną natką pietruszki. Wlewamy na patelnię i dokładnie mieszając czekamy aż nadmiar wody odparuje.
Potrawka z wędzonego tofu
Do podsmażonej i delikatnie podduszonej cebuli dorzucamy marchew.
Potrawka z wędzonego tofu
Chilli dusimy chwilkę wraz z cebulką i marchewką.
Potrawka z wędzonego tofu
Do całości dorzucamy większe kawałki cukinii.
Potrawka z wędzonego tofu
Na koniec dodajemy duże kawałki grzybów Mun i drobno pokrojone tofu.